Badania żywności i suplementów diety | Jagiellońskie Centrum Innowacji

Badania żywności i suplementów diety

W oparciu o doświadczony zespół specjalistów oraz unikalną infrastrukturę badawczą, Jagiellońskie Centrum Innowacji oferuje badania laboratoryjne żywności oraz suplementów diety na zlecenie producenta.

Realizujemy zarówno usługi rutynowych oznaczeń i pomiarów, jak i skomplikowane projekty badawcze z zastosowaniem innowacyjnych metod.

 

Badania probiotyków

Jagiellońskie Centrum Innowacji oferuje badania probiotyków o statusie suplementu diety. Badania dają możliwość oceny i porównania jakości produktów probiotycznych. Analizy wykonywane są pod kątem zgodności deklaracji producenta co do zawartości jakościowej i ilościowej mikroorganizmów probiotycznych w produkcie oraz parametrów jakościowych, które powinny charakteryzować szczepy probiotyczne. Badania zaprojektowano w oparciu o przegląd literatury naukowej, wytyczne FAO/WHO oraz IPA.

 

W pakiecie dla jednego produktu probiotycznego oferujemy:

  • Oznaczenie ilościowe drobnoustrojów wchodzących w skład suplementu diety na początku i końcu daty ważności oraz produktu z rynku.
  • Oznaczenie jakościowe drobnoustrojów wchodzących w skład suplementu diety:
    • potwierdzenie przynależności gatunkowej metodą PCR z gatunkowo specyficznymi starterami lub metodą Sangera z sekwencjonowaniem podjednostki 16S rRNA
    • potwierdzenie przynależności gatunkowej metodą sekwencjonowania nowej generacji (ang. next-generation sequencing, NGS).
  • Określenie antagonizmu zastosowanego szczepu (lub szczepów) probiotycznych wobec typowych patogenów układu pokarmowego lub układu moczowego-płciowego.
  • Oznaczenie przeżywalności w symulowanym środowisku układu pokarmowego in vitro, przy uwzględnieniu parametrów trawienia żołądka i jelita cienkiego:
    • przeżywalność w niskim pH
    • przeżywalność w solach żółci.
  • Oznaczenie antybiotykooporności szczepu (lub szczepów) zgodnie z wymaganiami EFSA lub EUCAST.
  • Oznaczenie oporności na spermicydy (dotyczy probiotyków do stosowania dopochwowego).
  • Oznaczenie obecności genów oporności na antybiotyki na ruchomych częściach genomu:
    • metodą PCR (maksymalnie dla 5 antybiotyków)
    • metodą sekwencjonowania nowej generacji (ang. next-generation sequencing, NGS) – w tym oznaczenie genów wirulencji i obecności profagów.

 

INSTYTUT JAKOŚCI JCI

Dodatkowo zachęcamy do zapoznania się z ofertą Instytutu Jakości Jagiellońskiego Centrum Innowacji. Instytut Jakości JCI jest  niezależnym ośrodkiem badawczym i opiniotwórczym, którego misją jest promowanie wśród producentów i konsumentów wysokiej jakości suplementów diety, kosmetyków i zdrowej żywności. Misja Instytutu realizowana jest poprzez opiniowanie produktów i wyróżnianie ich Znakiem Jakości JCI, oraz publikacje artykułów popularnonaukowych.

Oferujemy:

  • opiniowanie produktów
  • prowadzenie własnych badań rankingowych
  • publikacje popularnonaukowe

 

Zapraszamy na stronę Instytutu Jakości JCI, gdzie znajdują się:

  • informacje na temat działalności Instytutu Jakości JCI
  • artykuły popularnonaukowe recenzowane przez ekspertów z danej dziedziny
  • broszury informacyjne opracowane na bazie własnych badań
  • informacje na temat wydarzeń branżowych

 

Kontakt w sprawie oferty: 

Agnieszka Serwinowska

K: +48 797 611 171
T: +48 12 297 46 77
E: agnieszka.serwinowska@jci.pl

Ta strona używa plików cookie. Kontynuując przeglądanie witryny, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.