W oparciu o doświadczony zespół specjalistów oraz unikalną infrastrukturę badawczą, Jagiellońskie Centrum Innowacji oferuje badania laboratoryjne żywności oraz suplementów diety na zlecenie producenta.
Badania żywności i suplementów diety
Realizujemy zarówno usługi rutynowych oznaczeń i pomiarów, jak i skomplikowane projekty badawcze z zastosowaniem innowacyjnych metod.
Badania probiotyków
Jagiellońskie Centrum Innowacji oferuje badania probiotyków o statusie suplementu diety. Badania dają możliwość oceny i porównania jakości produktów probiotycznych. Analizy wykonywane są pod kątem zgodności deklaracji producenta co do zawartości jakościowej i ilościowej mikroorganizmów probiotycznych w kapsułce oraz parametrów jakościowych, które powinny charakteryzować szczepy bakterii probiotycznych. Badania zaprojektowano w oparciu o przegląd literatury naukowej, wytyczne FAO/WHO oraz IPA.
W pakiecie dla jednego produktu probiotycznego oferujemy:
- Oznaczenie ilościowe drobnoustrojów wchodzących w skład suplementu diety na początku i pod koniec daty ważności
- Oznaczenie jakościowe drobnoustrojów wchodzących w skład suplementu diety
- potwierdzenie gatunku metodą PCR z gatunkowo specyficznymi starterami lub metodą Sangera z sekwencjonowaniem podjednostki 16S rRNA
- genotypowanie szczepu w oparciu o metodę elektroforezy w zmiennym polu elektrycznym (ang. Pulsed field gel electrophoresis; PFGE)
- Określenie antagonizmu zastosowanego szczepu (lub szczepów) probiotycznych względem często występujących bakterii patogennych (Clostridium difficille, Salmonella Typhimurium, Staphylococcus aureus, Candida albicans, Bacillus cereus) metodą słupkową
- Oznaczenie przeżywalności w symulowanym środowisku układu pokarmowego in vitro, przy uwzględnieniu parametrów trawienia żołądka i jelita cienkiego
- przeżywalność w niskim pH
- przeżywalność w solach żółci
- Badanie antybiotykooporności wykorzystanego szczepu
- określenie oporności na antybiotyki: wankomycyna, ciprofloksacyna, gentamycyna, ampicylina, klindamycyna
- Oznaczenie obecności genów antybiotykooporności na ruchomych częściach genomu
Szacunkowa cena pełnego pakietu badań – 12000 zł. Czas realizacji pełnego pakietu badań to ok. 3 miesiące.
Istnieje możliwość wykonania pojedynczych analiz.
Dodatkowo, na potrzeby prac badawczo-rozwojowych oferujemy badania żywności w zakresie m.in.:
- oznaczenia i identyfikacji zanieczyszczeń
- oznaczenia wartości odżywczej
- oznaczenia obecności laktozy
- prób przechowalniczych
- oznaczenia GMO
INSTYTUT JAKOŚCI JCI
Dodatkowo zachęcamy do zapoznania się z ofertą Instytutu Jakości Jagiellońskiego Centrum Innowacji. Instytut Jakości JCI jest niezależnym ośrodkiem badawczym i opiniotwórczym, którego misją jest promowanie wśród producentów i konsumentów wysokiej jakości suplementów diety, kosmetyków i zdrowej żywności. Misja Instytutu realizowana jest poprzez opiniowanie produktów i wyróżnianie ich Znakiem Jakości JCI, oraz publikacje artykułów popularnonaukowych.
Oferujemy:
- opiniowanie produktów
- prowadzenie własnych badań rankingowych
- publikacje popularnonaukowe
Zapraszamy na stronę Instytutu Jakości JCI, gdzie znajdują się:
- informacje na temat działalności Instytutu Jakości JCI
- artykuły popularnonaukowe recenzowane przez ekspertów z danej dziedziny
- broszury informacyjne opracowane na bazie własnych badań
- informacje na temat wydarzeń branżowych

Manager ds. rozwoju
Dr Agata Mleczkowska
Dr nauk chemicznych. Studia doktoranckie ukończyła w Instytucie Katalizy i Fizykochemii Powierzchni Polskiej Akadami Nauk, gdzie zajmowała się badaniami związanymi z dziedzictwem kultury. Z Jagiellońskim Centrum Innowacji związana jest od 2018 r., gdzie odpowiada m.in. za kontakt z jednostkami akademickimi, laboratoriami oraz firmami z sektora spożywczego, suplementów diety i surowców.
Kontakt w sprawie oferty:
K: +48 512 785 197
T: +48 12 297 46 12
E: agata.mleczkowska@jci.pl