Laboratorium Kontroli Jakości
Do podstawowych zadań Laboratorium Kontroli Jakości należy:
- kontrola procesu wytwarzania produktów na linii produkcyjnej w tym między innymi produktów kosmetycznych i wyrobów medycznych
- badanie materiałów wyjściowych do produkcji i wytworzonych produktów
- wykonywanie analiz fizykochemicznych i mikrobiologicznych wody oczyszczonej produkowanej w Jagiellońskim Centrum Innowacji
- monitoring czystości mikrobiologicznej powietrza i powierzchni linii produkcyjnej
Większość pracy wykonywanej w Laboratorium Kontroli Jakości realizowana jest na wewnętrzne potrzeby działalności Jagiellońskiego Centrum Innowacji w tym linii produkcyjnej oraz Działu Technologii oferującego usługi projektowania produktów kosmetycznych i wyrobów medycznych.
Dodatkowo oferujemy:
- badania stabilności produktów kosmetycznych i badania kompatybilności masy z opakowaniem zgodnie z przewodnikiem Colipa „Guidelines on stability testing of cosmetic products”
- badania stabilności produktów leczniczych i wyrobów medycznych zgodnie z wytycznymi ICH Q1A
- przechowywanie produktów w komorach klimatycznych w warunkach zgodnych z wytycznymi klienta
Badania stabilności prowadzone są w komorach klimatycznych firmy Memmert zapewniającymi stabilne warunki temperatury i wilgotności w całej przestrzeni komory. Dodatkowo temperatura i wilgotność w komorach monitorowana jest w sposób ciągły przez niezależny system pomiarowy (RMS) dostarczający informacji o warunkach panujących w komorach 24 godziny na dobę.
Laboratorium wykonuje między innymi następujące badania:
- czystość mikrobiologiczna kosmetyków zgodnie z normami: PN-EN ISO 21149, PN-EN ISO 16212, PN-EN ISO 22717, PN-EN ISO 18416, PN-EN ISO 22718, PN-EN ISO 21150
- test skuteczności układu konserwującego zgodnie z normą PN-EN ISO 11930
- czystość mikrobiologiczna wyrobów medycznych oraz produktów leczniczych zgodnie z Farmakopeą Polską oraz Farmakopeą Europejską
- test skuteczności układu konserwującego wyrobów medycznych oraz produktów leczniczych zgodnie z Farmakopeą Polską oraz Farmakopeą Europejską
- analiza pH i ocena organoleptyczna produktów kosmetycznych
- oznaczanie całkowitej zawartości węgla organicznego (TOC) w wodzie oczyszczonej
- oznaczanie przewodności właściwej wody oczyszczonej
- oznaczanie zawartości azotanów oraz metali ciężkich w wodzie oczyszczonej zgodnie z metodami farmakopealnymi
Możliwe jest również wykonanie innych badań w zakresie badań stabilności produktów w ramach współpracy z pozostałymi laboratoriami JCI w tym z: Laboratorium Chromatografii i Spektrometrii Mas, Laboratorium Obrazowania, Laboratorium NMR oraz Laboratorium Analiz Biologicznych.
Praca Laboratorium Kontroli Jakości jest organizowana zgodnie z wymaganiami Normy PN-EN ISO 9001, PN-EN ISO 13485, PN-EN ISO 22716 oraz wymaganiami prawnymi oraz innymi wymaganiami stron zainteresowanych, co do których spełnienia nasza organizacja się zobowiązała.
Zespół:
Kierownik Laboratorium Kontroli Jakości
Marta Kocurek
Absolwentka biologii na Wydziale Biologii i Nauk o Ziemi UJ oraz studiów podyplomowych na Politechnice Łódzkiej z Mikrobiologii i higieny w przemyśle. W Jagiellońskim Centrum Innowacji jest odpowiedzialna między innymi za kontrolę jakości procesu wytwarzania produktów kosmetycznych i wyrobów medycznych oraz za działanie laboratorium Kontroli Jakości. Doświadczenie zawodowe zdobyła jako pracownik w Przedsiębiorstwie Pszczelarsko-Farmaceutycznego „Apipol-Farma” Sp. z o.o. pracując w laboratorium Mikrobiologicznym i Kontroli Jakości. Następnie w latach 2008-2021 w Chemiczno – Farmaceutycznej Spółdzielni Pracy „Espefa” jako kierownik Laboratorium Mikrobiologicznego KJ.
Kontakt w sprawie oferty:
Agnieszka Serwinowska
K: +48 797 611 171
E: agnieszka.serwinowska@jci.pl