Laboratorium Kontroli Jakości - Jagiellońskie Centrum Innowacji

Laboratorium Kontroli Jakości

Do podstawowych zadań Laboratorium Kontroli Jakości należy:

  • kontrola procesu wytwarzania produktów na linii produkcyjnej w tym między innymi produktów kosmetycznych i wyrobów medycznych
  • badanie materiałów wyjściowych do produkcji i wytworzonych produktów
  • wykonywanie analiz fizykochemicznych i mikrobiologicznych wody oczyszczonej produkowanej w Jagiellońskim Centrum Innowacji
  • monitoring czystości mikrobiologicznej powietrza i powierzchni linii produkcyjnej

 

Większość pracy wykonywanej w Laboratorium Kontroli Jakości realizowana jest na wewnętrzne potrzeby działalności Jagiellońskiego Centrum Innowacji w tym  linii produkcyjnej oraz Działu Technologii oferującego usługi projektowania produktów kosmetycznych i wyrobów medycznych.

Dodatkowo oferujemy:

  • badania stabilności produktów kosmetycznych i badania kompatybilności masy z opakowaniem zgodnie z przewodnikiem Colipa „Guidelines on stability testing of cosmetic products”
  • badania stabilności produktów leczniczych i wyrobów medycznych zgodnie z wytycznymi ICH Q1A
  • przechowywanie produktów w komorach klimatycznych w warunkach zgodnych z wytycznymi klienta

 

Badania stabilności prowadzone są w komorach klimatycznych firmy Memmert zapewniającymi stabilne warunki temperatury i wilgotności w całej przestrzeni komory. Dodatkowo temperatura i wilgotność w komorach monitorowana jest w sposób ciągły przez niezależny system pomiarowy (RMS) dostarczający informacji o warunkach panujących w komorach 24 godziny na dobę.

Laboratorium wykonuje między innymi następujące badania:

  • czystość mikrobiologiczna kosmetyków zgodnie z normami: PN-EN ISO 21149, PN-EN ISO 16212, PN-EN ISO 22717, PN-EN ISO 18416, PN-EN ISO 22718, PN-EN ISO 21150
  • test skuteczności układu konserwującego zgodnie z normą PN-EN ISO 11930
  • czystość mikrobiologiczna wyrobów medycznych oraz produktów leczniczych zgodnie z Farmakopeą Polską oraz Farmakopeą Europejską
  • test skuteczności układu konserwującego wyrobów medycznych oraz produktów leczniczych zgodnie z Farmakopeą Polską oraz Farmakopeą Europejską
  • analiza pH i ocena organoleptyczna produktów kosmetycznych
  • oznaczanie całkowitej zawartości węgla organicznego (TOC) w wodzie oczyszczonej
  • oznaczanie przewodności właściwej wody oczyszczonej
  • oznaczanie zawartości azotanów oraz metali ciężkich w wodzie oczyszczonej zgodnie z metodami farmakopealnymi

 

Możliwe jest również wykonanie innych badań w zakresie badań stabilności produktów w ramach współpracy z pozostałymi laboratoriami JCI w tym z: Laboratorium Chromatografii i Spektrometrii Mas, Laboratorium Obrazowania, Laboratorium NMR oraz Laboratorium Analiz Biologicznych.

 

Praca Laboratorium Kontroli Jakości jest organizowana zgodnie z wymaganiami Normy PN-EN ISO 9001, PN-EN ISO 13485, PN-EN ISO 22716 oraz wymaganiami prawnymi oraz innymi wymaganiami stron zainteresowanych, co do których spełnienia nasza organizacja się zobowiązała.

Zespół:

Kierownik Laboratorium Kontroli Jakości

Marta Kocurek

 

Absolwentka biologii na Wydziale Biologii i Nauk o Ziemi UJ oraz studiów podyplomowych na Politechnice Łódzkiej z Mikrobiologii i higieny w przemyśle. W Jagiellońskim Centrum Innowacji jest odpowiedzialna między innymi za kontrolę jakości procesu wytwarzania produktów kosmetycznych i wyrobów medycznych oraz za działanie laboratorium Kontroli Jakości. Doświadczenie zawodowe zdobyła jako pracownik w Przedsiębiorstwie Pszczelarsko-Farmaceutycznego „Apipol-Farma” Sp. z o.o. pracując w laboratorium Mikrobiologicznym i Kontroli Jakości. Następnie w latach 2008-2021 w Chemiczno – Farmaceutycznej Spółdzielni Pracy „Espefa”  jako kierownik Laboratorium Mikrobiologicznego KJ.

 

 

Kontakt w sprawie oferty:

Agnieszka Serwinowska

K: +48 797 611 171
E: agnieszka.serwinowska@jci.pl

 

Ta strona używa plików cookie. Kontynuując przeglądanie witryny, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.