Laboratorium Mikrobiologiczne
Diagnostyka w Laboratorium Mikrobiologicznym Jagiellońskiego Centrum Innowacji prowadzona jest metodą klasyczną (posiew na podłoże, hodowla) oraz innowacyjną metodą diagnostyczną z wykorzystaniem spektrometrii mas typu MALDI TOF.
Laboratorium Mikrobiologiczne Jagiellońskiego Centrum Innowacji wykonuje analizy mikrobiologiczne materiałów:
- biologicznych (w tym żywności i suplementów diety)
- farmaceutycznych
- kosmetycznych
- wyrobów medycznych
- klinicznych
- weterynaryjnych
- środowiskowych
- badania innowacyjne
- agrochemicznych (badania jakościowe i ilościowe biologicznych środków ochrony roślin i biostymulatorów)
Identyfikacja mikroorganizmów przy użyciu spektrometru mas typu MALDI-TOF
Laboratorium Mikrobiologiczne Jagiellońskiego Centrum Innowacji oferuje identyfikację bakterii, grzybów drożdżopodobnych, strzępkowych i dermatofitów. Analiza przeprowadzana jest techniką spektrometrii mas typu MALDI-TOF z użyciem desorpcji/jonizacji laserowej, wspomaganej matrycą z analizatorem czasu przelotu przy użyciu spektrometru masowego typu MALDI-TOF Microflex LT firmy Bruker.
Identyfikacja drobnoustroju wykonywana jest w trakcie kilku minut, na podstawie unikatowego profilu białkowego mikroorganizmu (białka rybosomalne), tzw. molekularny „odcisk palca”, co w porównaniu z 24-48 godzinnym czasem potrzebnym do identyfikacji drobnoustrojów metodami biochemicznymi jest dużą oszczędnością czasu.
Ma to ogromne znaczenie w przypadku próbek klinicznych. Ponadto wykorzystanie spektrometrii mas typu MALDI-TOF umożliwia szybką identyfikację mikroorganizmów beztlenowych oraz takich, których nie można zidentyfikować metodami biochemicznymi.
Nasza baza danych jest systematycznie aktualizowana i obecnie pozwala na identyfikację ok. 5000 gatunków.
Przed zleceniem identyfikacji mikroorganizmów, skontaktuj się z nami aby ustalić warunki badania i opcję przeprowadzenia identyfikacji.
Formularz zlecenia próbek do badań
Przed przesłaniem do nas próbek do analizy prosimy o wydrukowanie i uzupełnienie formularza zlecenia, a następnie dołączenie go do przesyłki.
Opcja I – analiza kolonii (46 zł netto)
Wyhoduj kolonie na dowolnej pożywce i prześlij ją kurierem do Krakowa. Przeprowadzimy dla Ciebie szybką identyfikację z użyciem MALDI-TOF, a raport z wynikami otrzymasz pocztą elektroniczną.
- Wyhoduj kolonie.*
- Zabezpiecz odpowiednio materiał.
- Pobierz formularz zlecenia z www JCI, wypełnij i dołącz do przesyłki.
- Powiadom JCI, że próbka zostanie wysłana.
- Wyślij przesyłkę do JCI (na adres Laboratorium Mikrobiologiczne JCI, Budynek B, ul. M. Bobrzyńskiego 14, 30-348 Kraków)
- Odbierz e-mail z wynikami.
Cena za oznaczenie jednego gatunku bakterii lub grzybów wynosi 46 zł netto + 23% VAT
*Przygotowanie kolonii do identyfikacji:
- Dostarczane mikroorganizmy mogą być wyhodowane na dowolnej pożywce.
- Do wykonania badania wystarczy już pojedyncza kolonia (uzyskana metodą posiewu powierzchniowego). W przypadku kolonii bardzo drobnych, należy bakterie namnożyć w większej ilości.
- Hodowla powinna być czysta, a jej czas nieprzekraczający 48h. Jest to szczególnie istotne przy identyfikacji bakterii z rodzaju Bacillus, gdyż stopień sporulacji (związany z wiekiem hodowli) wpływa na jakość uzyskanego widma.
- W przypadku drobnoustrojów o powolnym wzroście (np. bakterie beztlenowe) dopuszczalna jest hodowla 48 – 96h.
- W przypadku otrzymania starszych hodowli, na życzenie klienta laboratorium może przepasażować dany drobnoustrój (nie dotyczy bakterii beztlenowych), co wiąże się z dodatkowymi kosztami.
- Drobnoustroje na płytkach hodowlanych przygotowane do identyfikacji przy użyciu MALDI-TOF należy przechowywać w temperaturze pokojowej (próbki przechowywane w obniżonej temperaturze należy przepasażować!).
Bardzo prosimy o dokładne wypełnianie formularza zlecenia w celu jak najlepszej jakości zrealizowania usługi (badania).
OPCJA II – analiza z próbki (wycena indywidualna)
Analiza z próbki jest możliwa JEDYNIE po wcześniejszej telefonicznej konsultacji zlecenia z Kierownikiem Laboratorium (tel. 12 340 21 27)
Przygotuj materiał (próbkę produktu lub wymaz zabezpieczony na podłożu transportowym) do przebadania i prześlij go kurierem do Krakowa. Wyhodujemy kolonie, przeprowadzimy dla Ciebie szybką identyfikację z użyciem MALDI-TOF, a raport z wynikami otrzymasz pocztą elektroniczną.
- Przygotuj materiał, zabezpiecz próbkę i przygotuj do wysłania.
- Pobierz formularz zlecenia z www JCI, wypełnij i dołącz do przesyłki.
- Powiadom JCI, że próbka zostanie wysłana.
- Wyślij przesyłkę do JCI (na adres Laboratorium Mikrobiologiczne JCI, Budynek B, ul. M. Bobrzyńskiego 14, 30-348 Kraków)
- Odbierz e-mail z wynikami.
Polityka rabatowa*:
Zapraszamy do zapoznania się z naszą polityką rabatową, która zależy od liczby przesyłanych do nas próbek:
- 5% rabatu przy liczbie 100 – 199 próbek miesięcznie
- 10% rabatu przy liczbie 200 – 299 próbek miesięcznie
- 15% rabatu gdy liczba próbek przekroczy 300 w ciągu miesiąca.
*Polityka rabatowa nie obejmuje usług abonamentowych
Badania czystości mikrobiologicznej
Oferujemy:
- badania czystości mikrobiologicznej kosmetyków (zgodnie z normami ISO, Farmakopei Polskiej X)
- badania antyseptyków (Farmakopea Polska X)
- badania żywności (ISO, badania nieakredytowane)
- badania wody (ISO, badania nieakredytowane)
- badanie czystości produkcyjnej
- badania środowiskowe
Badania zgodnie z normami ISO i metodyką farmakopealną
Badania kosmetyków i wyrobów chemicznych:
- PN-EN ISO 21148:2017-07 Kosmetyki – Mikrobiologia – Ogólne wytyczne badań mikrobiologicznych
- PN-EN ISO 17516:2014-11 Kosmetyki – Mikrobiologia – Limity mikrobiologiczne
- PN-EN ISO 29621:2017-04 Kosmetyki – Mikrobiologia – Wytyczne dotyczące oceny ryzyka i identyfikacji produktów o niskim ryzyku mikrobiologicznym
- PN-EN ISO 21149:2017-07 Kosmetyki – Mikrobiologia – Zliczanie i wykrywanie mezofilnych bakterii tlenowych
- PN-EN ISO 16212:2017-08 Kosmetyki – Mikrobiologia – Oznaczanie liczby drożdży i pleśni
- PN-EN ISO 18416:2016-01 Kosmetyki – Mikrobiologia – Wykrywanie obecności Candida albicans
- PN-EN ISO 21150:2016-01 Kosmetyki – Mikrobiologia – Wykrywanie obecności Escherichia coli
- PN-EN ISO 22717:2016-01 Kosmetyki – Mikrobiologia – Wykrywanie obecności Pseudomonas aeruginosa
- PN-EN ISO 22718:2016-01 Kosmetyki – Mikrobiologia – Wykrywanie obecności Staphylococcus aureus
- PN-EN ISO 11930:2019-03 Kosmetyki – Mikrobiologia – Ocena skuteczności ochrony przeciwdrobnoustrojowej produktu kosmetycznego
- PN-EN ISO 18415:2017-07 Kosmetyki – Mikrobiologia – Wykrywanie mikroorganizmów specyficznych i niespecyficznych
Badanie żywności i pasz:
- PN-EN ISO 4833-1:2013-12 AP1:2016-11 Mikrobiologia łańcucha żywnościowego – Horyzontalna metoda oznaczania liczby drobnoustrojów – Część 1: Oznaczanie liczby metodą posiewu wgłębnego w temperaturze 30°C
- PN-EN ISO 4833-2:2013-12 AC 2014-04 Mikrobiologia łańcucha żywnościowego – Horyzontalna metoda oznaczania liczby drobnoustrojów – Część 2: Oznaczanie liczby metodą posiewu powierzchniowego w temperaturze 30°C
- PN-ISO 7954:1999 Mikrobiologia – Ogólne zasady oznaczania drożdży i pleśni. Metoda płytkowa w 25°C
- PN-ISO 21527-1:2009 Mikrobiologia żywności i pasz – Horyzontalna metoda oznaczania liczby drożdży i pleśni – Część 1: Metoda liczenia kolonii w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95
- PN-ISO 21527-2:2009 Mikrobiologia żywności i pasz – Horyzontalna metoda oznaczania liczby drożdży i pleśni – Część 2: Metoda liczenia kolonii w produktach o aktywności wody niższej lub równej 0,95
- PN-ISO 16649-2:2004 Mikrobiologia żywności i pasz – Horyzontalna metoda oznaczania liczby beta-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli – Część 2: Metoda płytkowa w temperaturze 44°C z zastosowaniem 5-bromo-4-chloro-3-indolilo beta-D-glukuronidu
- PN-EN ISO 21528-1:2017-08 Mikrobiologia łańcucha żywnościowego – Horyzontalna metoda wykrywania i oznaczania liczby Enterobacteriaceae – Część 1: Wykrywanie Enterobacteriaceae
- PN-EN ISO 21528-2:2017-08 Mikrobiologia łańcucha żywnościowego – Horyzontalna metoda wykrywania i oznaczania liczby Enterobacteriaceae – Część 2: Metoda liczenia kolonii
- PN-EN ISO 6888-2:2001/A1:2004 Mikrobiologia żywności i pasz – Horyzontalna metoda oznaczania liczby gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków) – Część 2: Metoda z zastosowaniem pożywki agarowej z plazmą króliczą i fibrynogenem
- PN-ISO 4832:2007 Mikrobiologia żywności i pasz – Horyzontalna metoda oznaczania liczby bakterii z grupy coli – Metoda płytkowa
- PN-EN ISO 6579-1:2017-04 Mikrobiologia łańcucha żywnościowego – Horyzontalna metoda wykrywania, oznaczania liczby i serotypowania Salmonella – Część 1: Wykrywanie Salmonella spp.
- PN-EN ISO 11290-1:2017-07 Mikrobiologia łańcucha żywnościowego – Horyzontalna metoda wykrywania i oznaczania liczby Listeria monocytogenes i innych Listeria spp. – Część 1: Metoda wykrywania
- PN-EN ISO 11290-2:2017-07 Mikrobiologia łańcucha żywnościowego – Horyzontalna metoda wykrywania i oznaczania liczby Listeria monocytogenes i innych Listeria spp. – Część 2: Metoda oznaczania liczby
- PN-EN ISO 7932:2005 Mikrobiologia żywności i pasz – Horyzontalna metoda oznaczania liczby przypuszczalnych Bacillus cereus – Metoda liczenia kolonii w temperaturze 30°C
- PN-EN ISO 7937:2005 Mikrobiologia żywności i pasz – Horyzontalna metoda oznaczania liczby Clostridium perfringens – Metoda liczenia kolonii
- PN-ISO 15213:2005 Mikrobiologia żywności i pasz – Horyzontalna metoda oznaczania liczby bakterii redukujących siarczany(IV) rosnących w warunkach beztlenowych
- PN-ISO 7889:2007 Jogurt – Oznaczanie liczby charakterystycznych drobnoustrojów – Metoda liczenia kolonii w temperaturze 37°C
- PN-ISO 29981:2012 Przetwory mleczne – Oznaczanie liczby przypuszczalnych bifidobakterii – Metoda liczenia kolonii w temperaturze 37°C
- PN-ISO 15214:2002 Mikrobiologia żywności i pasz – Horyzontalna metoda oznaczania liczby mezofilnych bakterii fermentacji mlekowej – Metoda płytkowa w temperaturze 30°C
- PKN-ISO/TS 11059:2009 Mleko i przetwory mleczne – Metoda oznaczania liczby Pseudomonas spp.
Badanie wody:
- PN-EN ISO 8199:2019-01 Jakość wody – Ogólne wymagania i wytyczne dotyczące badania mikroorganizmów metodą hodowli
- PN-EN ISO 6222:2004 Jakość wody – Oznaczanie ilościowe mikroorganizmów zdolnych do wzrostu – Określanie ogólnej liczby kolonii metodą posiewu na agarze odżywczym
- PN-EN ISO 9308-1:2014-12/A1:2017-04 Jakość wody – Oznaczanie ilościowe Escherichia coli i bakterii grupy coli – Część 1: Metoda filtracji membranowej do badania wód o małej ilości mikroflory towarzyszącej
- PN-EN ISO 11731:2017-08 Jakość wody – Oznaczanie ilościowe bakterii z rodzaju Legionella
- PN-EN ISO 7899-2:2004 Jakość wody – Wykrywanie i oznaczanie ilościowe enterokoków kałowych – Część 2: Metoda filtracji membranowej
- PN-EN ISO 14189:2016-10 Jakość wody – Oznaczanie ilościowe Clostridium perfringens – Metoda filtracji membranowej
- PN-EN 26461-2:2001 Jakość wody – Wykrywanie i oznaczanie ilościowe przetrwalników beztlenowców redukujących siarczyny (clostridia) – Część 2: Metoda filtracji membranowej
- PN-EN ISO 16266:2009 Jakość wody – Wykrywanie i oznaczanie ilościowe Pseudomonas aeruginosa – Metoda filtracji membranowej
Badanie tworzyw sztucznych:
- PN-EN ISO 846:2002 Tworzywa sztuczne – Ocena działania mikroorganizmów
- ISO 22196:2011/JIS Z 2801 Pomiar aktywności antybakteryjnej na tworzywach sztucznych i innych nieporowatych powierzchniach
- PN-EN ISO 20743:2013-10 Tekstylia – Wyznaczanie aktywności antybakteryjnej wyrobów włókienniczych
- ISO/DIS 8124-12 Bezpieczeństwo zabawek – Część 12: Bezpieczeństwo mikrobiologiczne
Metody Farmakopealne:
Badanie czystości mikrobiologicznej
- Oznaczenie liczbowe – Farmakopea Polska Suplement XII, rozdział 2.6.12
- Oznaczenie jakościowe – Farmakopea Polska Suplement XII, rozdział 2.6.13
Skuteczność ochrony przeciwdrobnoustrojowej
- Test konserwacji/Challenge test – Farmakopea Polska Suplement XII, rozdział 5.1.3.
Analizy niestandardowe:
Na życzenie Klienta wykonujemy także badania niestandardowe. W porozumieniu z Klientem elastycznie dopasowujemy projekty doświadczeń do konkretnych potrzeb.
Badania innowacyjne np.:
- badanie skuteczności działania lamp UVC, sprawdzenie poziomu redukcji drobnoustrojów
- badanie mikrobiologiczne pilników, tkanin i powłok
Abonament
Wychodząc naprzeciw Państwa oczekiwaniom stworzyliśmy ofertę abonamentową na analizy w Laboratorium Mikrobiologicznym. Proponujemy 3 różne pakiety, które łączą poniższe zalety:
- niższe cenny uzależnione od wyboru pakietu abonamentowego
- krótki czas realizacji badania – 12h od momentu dostarczania próbki do JCI
- raport w formie elektronicznej
- fakturę za abonament wystawianą na początku miesiąca.
Rodzaje pakietów:
Umowa abonamentowa może być zawarta i opłacona z góry za cały rok. Wówczas roczny abonament obniża się dodatkowo o 5% od całości kwoty!
*Standardowa cena badania 1 próbki to 46 zł netto
Dostarczenie próbek:
- nie później niż na 24h przed planowanym dostarczeniem próbek należy poinformować JCI o planowanej dacie ich dostarczenia, wraz ze wskazaniem ilości oraz rodzajów zlecanych analiz, a także o szczególnych warunkach przechowywania próbek
- wraz z próbką należy dostarczyć formularz zlecenia
- próbki powinny zostać dostarczone w dni robocze, między godziną 7:00 a 16:00
Analiza i raport:
Analiza zostanie przeprowadzona w terminie:
- do 12 godzin od momentu przyjęcia próbki do analizy bakterii
- do 72 godzin od momentu przyjęcia próbki do analizy grzybów
nie wliczając sobót ani dni ustawowo wolnych od pracy.
Raport, w formie PDFa, będzie sporządzony i dostarczony po przeprowadzeniu analizy.
Zapraszamy do zapoznania się z naszą broszurą
Zespół
Kierownik Laboratorium Mikrobiologii
Marta Tokarska-Jaszak
Absolwentka technologii żywności i żywienia człowieka oraz ochrony środowiska Uniwersytetu Rzeszowskiego. Doświadczenie zawodowe zdobywała m.in w laboratoriach akredytowanych takich jak: J.S Hamilton Polska oraz TÜV Rheinland Group. W laboratoriach była odpowiedzialna za badania mi.in żywności i kosmetyków zgodnie z obowiązującymi normami. Z JCI związana jest od roku 2020, gdzie pełni rolę kierownika w pracowni mikrobiologicznej. Jest odpowiedzialna za wykonywanie i projektowanie badań.
Kontakt w sprawie oferty:
Agnieszka Serwinowska
Zaufali nam:
Noty aplikacyjne
Identyfikacja izolatów klinicznych grzybów drożdżopodobnych przy użyciu analizatora maldi-tof-microflex firmy bruker
Więcej Zobacz wszystkie